8.08.2009

2004 NÄITUS "IHUST JA HINGEST"


Näitus “Ihust ja hingest” koos Kaie Luigega
4. – 16.05.2004
Y- galerii, Küütri 2, Tartu


PRESSITEKST

NAISMAALIKUNSTNIKUD KUJUTAVAD NAISE ELU ARGISUST
Y galerii jätkab Eesti naiskunsti esitamist! 4.mail avavad Küütri 2 oma näituse “Ihust ja hingest” TÜ kunstide osakonna vilistlased Maris Palgi ja Kaie Luik, kes esindavad Tartus viimastel aastatel jõudsalt kasvava feminiinkunsti koolkonda, mida iseloomustab sümbolismi vormis naise elu tahkude esitamine, naiselike iseloomujoonte ja naiseliku vaimumaailma eripärade rõhutamine.
Samas kui Y galeriis varem esinenud Fideelia paljastas oma teostes naiste varjatud maailma müstilisemat poolt, siis Palgi/Luik rõhutavad eelkõige naiste “salajast” argipoolust. Naised nende maalidel pole n.ö. esindusvormis, neil on omad tavalised ja korduvad mured kuid samas ka omad, meestele enamasti tundmatud rõõmud. Palgi/Luiki maalide naistel on tselluliit, ebamugavad kuid kohustuslikud aksessuaarid (rinnahoidjad), vastikud soorollide poolt määratud kohustused ja probleemid. Kuid samas vist küll ainult nemad suudavad olla õnnelikud lihtsalt rõdu peal vahtides, mullas sobrides, peegli ees punne pigistades.
Jaan Elkeni poolt “naissoost Kaarel Vullaks” tituleeritud Maris Palgi peamine teema on kodu(koht) kogu oma hiilguses ja viletsuses ning naise roll selles. Väga naiseliku iseloomuga Kaie Luik rõhutab rohkem naise keha oma aistinguid. Mõlema maalid on väga eksistentsiaalsed. Objektid neis lihtsalt on ja me ei murra pead, miks.
Palgi ja Luiki maalid võivad meessoost vaatajale tunduda ebamugavad, kuid naised saavad neist väga hästi aru.

Maris Palgi/Kaie Luiki näitus “Ihust ja hingest” on avatud 4. – 16. mai 2004

Margus Kiis, ygalerist

Kommentaare ei ole: